Welkom!

Nieuws

De Bron van Kleur - inspiratie voor thuis

woensdag 10 februari 2021

THUISOPDRACHT - DE BRON VAN KLEUR, CATHARINE TEN BERG

Door de huidige lockdown is het helaas nog niet mogelijk om kunst-, muziek-, theater-, of muzieklessen te volgen. De scholen zijn gelukkig wel weer open. We hopen van harte dat we binnenkort weer cultuurlessen kunnen aanbieden.

Catharine ten Berg van Tekenpraktijk en Kinderatelier De Bron van Kleur heeft een leuke, creatieve opdracht op papier gezet die iedereen thuis kan maken.

SPELEN MET VORMEN EN KLEUR
Een leuke manier van ontspannen en ontdekken met inspirerende fantasie. Je hoeft niet te kunnen tekenen of creatief te zijn.

 

Materialen.

* Papier waarop getekend kan worden.

*Fineliner zwart voor de lijnen. Dat is een watervaste stift. Handig als je met waterverf gaat inkleuren. Gebruik je kleurpotloden en/of stiften. Je kunt dan de vormen ook met potlood maken.

*Kwasten en een pot water om je kwasten schoon te maken en een oude doek of keukenpapier om je kwasten schoon en droog te maken.  

*Waterverf- plakkaatverf, stiften of kleurpotloden.  Gebruik je waterverf - plakkaatverf dan is het fijn dat het papier wat dikker is.

*Schort en plastic tafelkleed om jezelf en je tekenplek te beschermen tijdens het tekenen en schilderen.

Voorbereiding.

*Zoek een rustig plekje waar jij je fijn voelt en je je tekenpapier en materialen welke je wilt gebruiken zo neer kan leggen/zetten dat je er goed bij kan.

*Je kan deze opdracht zittend of staand doen. Doe wat bij je past. En misschien vind je het wel fijn dat er rustige muziek opstaat.

*Als je alles klaar hebt staan, zorg dan dat je voeten goed op de grond staan en stamp een paar keer met je voeten op de grond.  Beweeg je armen vanaf de schouder van achter naar voren (net zoals bij het lopen). Trek daarna je schouders op naar je oren en laat ze weer zakken. Even diep ademhalen naar je buik en weer uitademen en nog even in je handen wrijven. Zo, je bent klaar om te starten. Veel plezier met het ontdekken wat vorm en kleur voor je kunnen betekenen.Aan de slag.

*Pak je potlood of fineliner.

*Begin ongeveer in het midden van het tekenpapier met het zetten van een vorm.

*Probeer of je dit kunt doen vanuit je schouder, dus niet met je hand steunend op de tafel. Volg de fineliner of potlood met je ogen. Het zal misschien even oefenen zijn , maar je ontdekt dat de vormen makkelijker te tekenen zijn.

*Heb je een vorm gemaakt dan ga je vanaf de lijn van je eerste vorm de volgende vorm maken. Zo ga je door totdat de tekening  voor jou klaar is. Je mag het helemaal doen met wat bij je past. Zorg dat er een gedeelte van het papier vrij blijft voor de rand.

*Ben je klaar met de vormen tekenen pak dan de waterverf- plakkaatverf, stiften, krijt of potloden.

 Je kunt ook al het materiaal gebruiken en kijken hoe dat wordt. 

*Laat je inspireren door de kleuren en het materiaal welke je hebt en geef kleur aan de vormen die zijn ontstaan door jouw hand.

*Maak elke keer als je een nieuwe kleur verf pakt de kwast schoon met water en dep deze af met de doek of keukenpapier.

*Ben je klaar met het kleur geven van de vormen en heb je met verf gewerkt? Leg je tekening dan aan de kant tot deze droog is. 

*Trek langs de buitenrand van je vormen op ongeveer een centimeter vanaf je tekening, met fineliner of potlood een lijn zodat er tussen de vormen en lijn een stukje wit te zien blijft.  Geef de achtergrond nu de kleur die jij bij je tekening vind passen. Zorg dat de witte rand zichtbaar blijft, zodat je tekening goed te zien is.

Volgende stap.

*Ga nog een keer met fineliner of zwart potlood over alle lijnen van de vormen, zodat deze weer zichtbaar zijn. 

*Teken nu met de fineliner of zwart kleurpotlood de figuren in de vormen. Je ziet op het voorbeeld verschillende mogelijkheden. Jij weet er vast nog wel meer.

Wees vrij om te experimenteren. Gebruik je fantasie en geniet van de tijd opweg naar Kunst.

Veel plezier met het ontwerpen van Kunst. Catharina ten Berg.

Nog meer inspiratie:

Recente nieuwsitems