Welkom!

Zweefvliegen, wat voor jou?

Vliegen zonder motor als een vogel door de lucht. Wie wil dat niet?

Bij zweefvliegen zit de motor niet in het vliegtuig, maar staat in de vorm van een lier aan de grond. Met een kabel wordt het vliegtuig naar ongeveer 400m hoogte getrokken. Hoelang je daarna in de lucht blijft, hangt af van je behendigheid en van de thermiek. De zon verwarmt de aarde, en die verwarmt op zijn beurt weer de lucht. En warme lucht is lichter dan koude lucht, dus krijg je een opwaartse luchtstroom. Ook wel thermiek genoemd. Dankzij die thermiek zijn vluchten van meer dan 7 uur mogelijk.

Zweefvliegen doe je voornamelijk alleen of met zijn tweeën in een tweezitter. Toch is zweefvliegen een echte teamsport, want om te kunnen vliegen heeft iedereen elkaar nodig. Om te starten is er een lierman nodig, iemand die je helpt met het starten, iemand die je helpt als je geland bent, enzovoort. Zweefvliegen kan al vanaf 14 jaar oud. Een medische keuring bij een Sport Medisch Adviesbureau is wel verplicht.

Zweefvliegen is een sport die ook veelvuldig in wedstrijdverband wordt beoefend. Op vele vlakken en op verschillend niveau kunnen piloten zich met elkaar meten. Zo zijn er regionale, nationale en internationale (EK en WK) wedstrijden in het overlandvliegen en in het vliegen van aerobatics. Ook zijn er wedstrijden voor de jeugd, voor piloten met oldtimers en natuurlijk allerlei clubkampioenschappen.

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoud voordat je je aanmeld voor een activiteit? In het sport ABC worden ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .

Links

KNVvL

Bekijk filmpjes

zweefvliegen